Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Han Boerrigter

Joods monument

Appingedam - Wijkstraat 36

Zonder titel

Appingedam - Jukwerderweg

afdrukken Kunstbank

Kunst
toon vergroting Kunstbank
toon vergroting Kunstbank
toon vergroting Kunstbank

Kunstbank, Solwerderstraat, Appingedam

Wethouder Annelies Usmany en kunstenaar Han Boerrigter (1935) onthulden in 2015 het herplaatste bankje van de kunstenaar op de nieuwe locatie aan de Solwerderstraat. Een reconstructie van de Dijkstraat in Appingedam was de oorzaak dat de bekende kunstbank van keramist Han Boerrigter moest wijken. De kunstbank staat nu aan de oever van het Damsterdiep in de Solwerderstraat waar het goed tot zijn recht komt.
Het zitelement bestaat uit twee halfrond gemetseld muurtje van rode baksteen waarin een bank is geïntegreerd. Voor de bank vier zitcilinders. Het muurtje en de cilinders zijn bekleed met keramische tegels. Han Boerrigter mag tot één van de vooraanstaande keramisten van ons land gerekend worden. Zijn werk kenmerkt zich door een technische perfectie en de vaak betoverend mooie glazuren, samengesteld uit natuurlijke grondstoffen. Hij werkt met steengoedklei en porselein en maakt daarmee siervazen, dekselvazen, schalen en kommen. De werken van Han Boerrigter zijn te zien geweest in verschillende musea en galeries en zijn geliefd bij verzamelaars van Nederlands keramiek.
Sinds 1987 stond het bekende en beeldbepalende keramische bankje van Boerrigter in de Dijkstraat. Door de reconstructie van de Dijkstraat werd het bankje in mei 2014 ontmanteld en tijdelijk gestald op de gemeentewerf van de gemeente Appingedam. Het bankje is zoveel mogelijk in oude stijl herbouwd op de nieuwe locatie waarbij het uitzicht over het Damsterdiep bepalend was voor de stand van het bankje. Kunstenaar Han Boerrigter is verheugd dat zijn kunstwerk een nieuwe plek heeft gekregen in het centrum van de historische stad.
Kenmerken
Door: Han Boerrigter
Locatie: Appingedam-Solwerderstraat
Plaats: Appingedam
Jaar van plaatsing: 2015 (1987)
Materialen:
Afmetingen:
Soort kunstwerk: zitelement

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer