Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Han Boerrigter

Kunstbank

Solwerderstraat.

Zonder titel

Appingedam - Jukwerderweg

afdrukken Joods monument

Kunst
toon vergroting Joods monument
toon vergroting Joods monument
toon vergroting Joods monument

Op een grote grijze schotel van keramiek is een bloedrode Davidster aangebracht. Daarbij twee witte glasplaten met reliƫf. Het geheel is op een prominente plaats ingemetseld in de ontvangstzaal van het gemeentehuis in Appingedam.
Het grijs betekent de ijzige kou van 1940-1945, de kou van de Nederlanders. Het rood staat voor het joodse bloed, joods bloed op ijs.
Appingedam was de plaats waar in 1611 de eerste joodse gemeente in Nederland werd gesticht. Van de 84 Damster joden overleefden slechts 6 de Duitse bezetting. Dit gedenkteken moet de weggevoerde gemeenteleden in herinnering houden.

De locatie voor het herinneringsteken was een doordachte keuze. Niet op de Joodse begraafplaats, want daar zou het niet genoeg aandacht hebben in het dagelijks leven. Ook niet in de synagoge want die dient zelf al als monument, maar in de burgerzaal van het gemeentehuis. Op het ontmoetingspunt van gemeentebestuur en burgerij, waar het zowel de een als de ander, maar allereerst de bestuurders, maant tot herinnering en bezinning en tot grote waakzaamheid.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer