Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

Andere kunstwerken van Herbert Koekkoek

Dampalen

Dorpstraat 20

De Poort

Schansweg

De Zeewijzer

Weiwerd - Rotonde op de N991

afdrukken Markering Borgterrein Farmsum

Kunst
toon vergroting Markering Borgterrein Farmsum
toon vergroting Markering Borgterrein Farmsum
toon vergroting Markering Borgterrein Farmsum

In het kader van het project Markering Borgterrein Farmsum realiseerde kunstenaar Herbert Koekkoek in 2007 vier banieren en twee ‘hekpeilers’. De verschillende delen van de palen van de banieren staan symbool voor de verschillende perioden in het bestaan van dit terrein. De palen kunnen als tijdsbalken gezien worden:

Deel 1: 0-1271
Vanaf het begin van de jaartelling is er sprake van zekere bewoning. In 1271 wordt deze periode afgesloten met de bouw van een eerste Steenhuis.
Deel 2: 1271-1400
Rond 1400 wordt het eerste steenhuis verwoest; in 1435 staat er een borg.
Deel 3: 1400-1499
In 1499 verbrandt het steenhuis; in 1514 is er sprake van een borg.
Deel 4: 1499-1811
In 1811 wordt de borg afgebroken.
Deel 5: 1811-1882
In 1882 wordt een begin gemaakt met de afgraving.
Deel 6: 1882-heden
Het afgegraven borgterrein krijgt verschillende functies.
Deel 7: heden-toekomst
Wat zal de status in de toekomst worden? Het terrein is in elk geval met staal gemarkeerd.

De hekpeilers zijn geplaatst nabij de oorspronkelijke toegangspoort van het borgterrein. De ene peiler bevat tekenen van de verwoesting van de borg (1400) en de andere van de verbranding (1499). De twee ruiters komen uit het familiewapen van de Ripperda’s die de borg tot in de 17e eeuw bewoond hebben. De hekpeilers en banieren zijn gefinancierd door Gronings Landschapsbeheer en gemeente Delfzijl; bij de realisatie is veel hulp verleend door Dorpsbelangen Farmsum.
Het kunstproject werd in 2010 afgerond met het plaatsen van een Exedra, oftewel een zetel in de buitenlucht, tegenover het huidige borgterrein.

Bron: www.herbertkoekkoek.nl

Exedra
Tegenover borgterrein Farmsum
Herbert Koekkoek
Corten-staal, ongeschuurd larikshout
Lengte 500 cm, hoogte 500 cm
2010
In februari 2010 werd het project Markering Borgterrein Farmsum officieel afgerond met het plaatsen van een Exedra –een zetel in de buitenlucht- tegenover het huidige borgterrein. De exedra bestaat uit een Corten-stalen deels ‘afgebroken’ ronde muur van 160 cm hoog en 5 meter lang waartegen een bank van ongeschuurd larikshout is gemonteerd.
De gebogen vorm van de exedra is terug te vinden op plattegronden van het borgterrein op vrijwel deze plek. Vermoed wordt dat juist deze plek gediend heeft als rustplaats in de lusthof van de borg; de bloem in het vaandel verwijst naar mogelijke bloemperken in de lusthof.

Herbert Koekkoek (Vught, 1947)
Herbert Koekkoek is afgestudeerd bioloog en gaf enkele jaren les in het voortgezet onderwijs en aan de Pedagogische Academie. Daarna was hij jarenlang als vakdidacticus verbonden aan eerst de Universiteit van Nijmegen, daarna aan de Universiteit van Groningen.
In 1997 schoolde hij zich in de metaalkunst, o.a. bij de ‘Stadswerkplaats Groningen, afdeling Metaal’, een cursus beeldhouwen bij het Kunstencentrum Groningen en een smeedcursus bij oud-smid Jan Leenbeek en metaalkunstenaar Luuc Leenknecht (Oostwold). Verder leerde Koekkoek veel van de samenwerking met Agnes Bozsogi en Noëmi Noest, beide keramisten.
De belangrijkste thema’s van het werk van Herbert Koekkoek bevinden zich op het gebied van natuur en het menselijk bestaan. Het besef van eindigheid evenals bespiegelingen op het oneindige spelen telkens weer een onvermijdelijke rol. Veel van zijn werk karakteriseert hij als ‘symbolisch realisme’.
Koekoek werkt veel in opdracht voor particulieren, soms ook voor bedrijven. In de openbare ruimte realiseerde hij een groot aantal werken, o.a. in Delzijl, Farmsum, Eenum, Oosterwijtwerd, Ten Boer, Thesinge.
Metaalkunstenaar Herbert Koekkoek woont en werkt in Thesinge.

Bron: www.herbertkoekkoek.nl

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer