Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

Architectuur Kunst
vergroot

Karel Arkema

Karel Arkema (1901-1964) werd geboren in Appingedam, waar zijn vader een schildersbedrijf had.
Na doorlopen ambachtsschool, studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen bij o.a. Bach en Kort.
In Appingedam was hij o.a. bestuurslid van de Chr. Oranjevereniging en lid van het Nederlands hervormd kerkbestuur.
In 1955 verbleef hij op uitnodiging van het Ministerie van Onderwijs,. Kunsten en Wetenschappen en i het kader van een Belgisch-Nederlandse uitwisseling een maand in Bouillon in de Ardennen. Hij werkte te Parijs en later aan de Rivièra samen met zijn vrouw Henny Arkema
Karel aanvankelijk realistisch-expressionistisch schilderend maar toch de invloed onderging van het expressionisme van De Ploeg. Ook bij het werk van zijn vrouw was dat duidelijk herkenbaar. Karel zocht voortdurend naar een eigen stijl. De laatste jaren zocht hij het ook in het non-figuratieve en abstracte waarbij hij vaak uitging van de natuur en kwam dan tot zijn eigen expressie waar een verwantschap met jan van der Zee uit spreekt.
Henny Arkema (1902-1984) werd geboren in Bremen; haar moeder was van Hongaarse afkomst. Al jong kwam ze naar Groningen. Ze trouwde met Karel Arkema en door hem kwam ze er in de loop van de jaren vijftig toe haar eigen sluimerende artistieke talenten te ontwikkelen. Haar schilderwerk maar ook haar tegels en tegeltableaus ademden een sprookjesachtige sfeer. Karel en Henny werkten veel samen aan opdrachten voor wandversieringen overal in het land.

  • Geslacht: man
  • Geboren: 01-01-1901
  • Geboorteplaats: Appingedam
  • Overleden: 01-01-1964

Werken

Kiepkeerl - Karel  Arkema

Kiepkeerl

Delfzijl - J. van den Kornputplein | Mozaïek | 1964

Kunst

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer