Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Stolpersteine

Kunst
toon vergroting Stolpersteine
toon vergroting Stolpersteine
toon vergroting Stolpersteine

Struikelstenen

Kleine, niet eens zo opvallende gedenksteentjes, ingemetseld in trottoirs. Ze liggen vaak net wat hoger dan de tegels er omheen, zodat je er bijna over struikelt. Daarom noemen we ze ook struikelstenen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen) naar een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Met een struikelsteen houden we een herinnering levend aan slachtoffers van het naziregime, onder wie Joden, zigeuners, verzetsmensen en mensen die vervolgd werden om hun seksuele geaardheid, geloof of handicap.
Struikelstenen zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.

In meer dan 25 Europese landen liggen struikelstenen. In 2007 zijn de eerste struikelstenen in Nederland geplaatst. In de gemeente Eemsdelta zijn struikelstenen gelegd in Appingedam, Borgsweer, Middelstum, Termunterzijl en Woldendorp. Ze zijn te vinden op de Struikelstenenkaart van Eemsdelta.

Meer achtergrondinformatie is te vinden op:

Struikelstenen Appingedam
Struikelstenen Borgsweer, Woldendorp en Termunterzijl (arcgis.com)

Overzichtkaart Struikelstenen Eemsdelta:
Struikelstenen Eemsdelta (arcgis.com)
Linktekst


Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer