Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Doopsgezinde kerkkamer

Architectuur
toon vergroting Doopsgezinde kerkkamer
toon vergroting Doopsgezinde kerkkamer
toon vergroting Doopsgezinde kerkkamer

Doopsgezinde kerkkamer (kosterij), Borgweg 34, Zeerijp
De pastorie van de doopsgezinde gemeente stond tot ver in de 19de eeuw in 't Zandt. In 1887 werd door de Lopster architect De Leeuw Wieland de huidige neoclassicistische pastorie in Zeerijp gebouwd (Borgweg 30). Aan de andere zijde van de kerk (Borgweg 32, gebouwd in 1847 en verbouwd in 1904, geen rijksmonument) staat de doopsgezinde kosterij (Borgweg 34), die vermoedelijk werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. De kosterij is een rijksmonument.
In 2006 vond de laatste dienst in kerkje plaats, waarop de kerkgemeente verhuisde naar de doopsgezinde kerk van Zijldijk. Kerk en kosterij werden verkocht aan een particulier, die de kerk verbouwde tot ontmoetingsruimte. De kosterij werd verbouwd in 1912, gerestaureerd in de jaren 1990 waarna er nog een verbouwing volgde.
De kosterij bestaat uit een woning met schuur in het verlengde van het zadeldak van de woning. Het pand heeft een dakschild boven de voorgevel, zesruitsvensters en een goot op kleine klossen. In de lange gevel aan de kant van de kerk is de entree, bestaande uit een eenvoudige houten paneeldeur met bovenlicht.

Kenmerken

  • Locatie: Borgweg 34/36
  • Plaats: Zeerijp
  • Bouwjaar: verm. 1800-1850 1850 verm. 1800-1850
  • Gebouwtype: kerkgebouw

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer