Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Molen De Leeuw

Architectuur
toon vergroting Molen De Leeuw
toon vergroting Molen De Leeuw
toon vergroting Molen De Leeuw

Koren- en pelmolen De Leeuw, Borgweg 59 (niet 49), Zeerijp
De Leeuw in Zeerijp is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. De molen is in 1865 gebouwd aan de oostelijke dorpsrand van Zeerijp, op een plek waar als sinds 1662 een windmolen stond, maar staat inmiddels centraal in het dorp.
Bij de bouw van De Leeuw is gebruik gemaakt van materiaal van een molen uit Solwerd bij Appingedam aan het Damsterdiep. Het met riet beklede achterkant staat op een tussen- en onderstuk. De kap is eveneens met riet bekleed. Voorheen waren er zelfzwichtende roeden, nu zijn er zeilroeden met een vlucht van 22 meter. In de molen zijn twee koppelsmaalstenen en twee pelstenen. De molen werd in 1965 door de toenmalige gemeente ’t Zandt aangekocht. Bij de orkaan van november 1972 raakte De Leeuw zwaar beschadigd en was een restauratie noodzakelijk. In 1992 werd de molen overgedragen aan Molenstichting Fivelingo. Een tweede restauratie werd in 2012 afgerond. Sinds 1 januari 2016 is de molen in eigendom van Het Groninger Landschap.
Leuk detail is dat er in de molen verschillende verzen en gebeurtenissen zijn te vinden, opgetekend door de verschillende molenaars.

Kenmerken

  • Locatie: Borgweg 59
  • Plaats: Zeerijp
  • Bouwjaar: 1865
  • Gebouwtype: Molen

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer