Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Afstandspaal

Kunst
toon vergroting Afstandspaal
toon vergroting Afstandspaal
toon vergroting Afstandspaal

Duikerpaal , hoek Molenweg/Borgweg, Zeerijp

Deze markeringspaal is een zogenaamde Duikerpaal. Het markeert een onder de weg aanwezige duiker. Vandaar de afkorting Dr op het paaltje. Het cijfer, in dit geval 2, geeft het nummer op de gemeentelijke Wegenlegger aan. Daarop stonden alle genummerde wegen buiten de bebouwde kom. De duikerpaal is een rijksmonument.
Het gietijzeren paaltje dateert uit de periode tussen 1880 en 1900 en is het enige exemplaar dat bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bekend is. De paal bestaat uit een achthoekige schacht met twee vijfkantige vleugeltjes, een achthoekig fries met paneeltjes, bekroond door een achthoekig "kapiteel".
De gietijzeren paal stond op de hoek van de Molenweg met de Borgweg in Zeerijp. Daar ging in 2003 een café/woonhuis deels in vlammen op. Het achthoekige paaltje is toen weggehaald en lag een tijd opgeslagen in Loppersum. In 2010 is Duikerpaal gerestaureerd en op de oorspronkelijk plek teruggeplaatst.
De markeringspaal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde: als herinnering aan een periode waar duikers door middel van markeringspalen werd aangegeven, vanwege de hoge mate van gaafheid en vanwege de zeldzaamheidswaarde in de provincie Groningen.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer