Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij

Architectuur
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij
toon vergroting Boerderij

Boerderij Wirdumerweg 1, Wirdum

Deze met riet en pannen gedekte kop-hals-romp boerderij met bakhuis en boomgaard is van oorsprong 17de eeuws. De boerderij is een rijksmonument.
De fraai in het landschap gelegen boerderij is omgeven door een gracht. Het lange voorhuis is ontstaan in de 17de eeuw. De jaartalankers in de gevel vermelden 1807. In dat jaar is het voorhuis door de toenmalige eigenaar grondig verbouwd. De kap van het huis is toen vervangen door een zadeldak met wolfseinden en uilenborden en werden de gevels voorzien van grotere ramen. De dubbele kapschuur is gebouwd in 1891. Met deze bouw is toen vermoedelijk de hals van de boerderij verdwenen.
De boerderij is in de periode 2005-2018 met rijksrestauratiesubsidie intensief gerestaureerd en verbouwd. Zo zijn alle daken vernieuwd en opnieuw gedekt.
Op het erf een boomgaard op het noordwesten met peer, appel, drie soorten pruimen en sleedoorn. Hoge oude bomen op het zuidwesten met hek naar het voorerf. Aan de noordwestzijde ligt tegenover de gracht een eigen pad met hoge bomen richting de voormalige brug die leidt naar de voordeur in de hof. Op het erf staat een authentiek bakhuisje met houtoven en wasketel van 100 liter.

Kenmerken

  • Locatie: Wirdumerweg 1
  • Plaats: Loppersum
  • Bouwjaar: 17de eeuw (voorhuis), 1807 (verbouw), 1891 (kapschuur)
  • Gebouwtype: boerderij

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer