Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij Oldenoord

Architectuur
toon vergroting Boerderij Oldenoord
toon vergroting Boerderij Oldenoord
toon vergroting Boerderij Oldenoord

Boerderij Oldenoord, Oldenoordweg 2, Toornwerd

Ten Noorden van Ewsum liggen drie boerderijen: De Noord, De Oldenoord en De Nienoord. Oldenoord is de plaats van het stamslot van de Van Ewsums. Gracht en singel met bomen zijn nog intact. Oldenoord is een rijksmonument.
Aan de oostzijde van het Boterdiep loopt de Oldenoordweg door de oude streek Den Oert, die bereikbaar is via de brug Toptil. Hier stond in de middeleeuwen het stamslot De Oert van de familie Van Ewsum, dat volgens een vervalste oorkonde rond 1250 door de Stad Groningers werd verwoest. In dezelfde vervalste oorkonde staat dat in 1278 in de nabijheid van dit verwoeste slot een borg werd gebouwd in opdracht van jonker Ewe van de Oert. Deze borg kreeg de naam 'Ewesheim' (heem van Ewe), een naam die later werd vervormd tot Ewsum. Nabij deze borg verrezen aan de Oldenoordweg twee boerderijen; het oudere Oldenoord aan het einde van de weg en het nieuwere Nienoord (Nijenoort; genoemd vanaf begin 17de eeuw, vernieuwd in 20de eeuw) aan het begin van de weg.
De nog altijd omgrachte kop-hals-rompboerderij Oldenoord staat waarschijnlijk op de plek van de oude borg Den Oert, gezien het feit dat er middeleeuwse stenen zijn gevonden. De boerderij heeft een lang voorhuis tussen topgevels en is gebouwd in 1843. De hals met de grote schuur is van 1804 en daarmee het oudste deel van e boerderij, terwijl de bijschuur in 1902 werd gebouwd. Het voorhuis is in alle gevels voorzien van zesruits vensters. In de voorgevel vinden we ook kelder- en zoldervensters. De entree van het huis ligt aan de noodkant. De achtergevel van beide schuren hebben een symmetrische indeling. Alle poorten zijn voorzien van een gemetselde boog met drie sluitstenen. De paardenstaldeur met vierruits ovaal venster erboven is de fraaiste en voorzien van het jaartal 1804.

Kenmerken

  • Locatie: Oldenoordweg 2
  • Plaats: Middelstum
  • Bouwjaar: 1804 (hals en schuur), 1843 (voorhuis), 1902 (bijschuur)

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer