Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Transformatorgebouw

Architectuur
toon vergroting Transformatorgebouw
toon vergroting Transformatorgebouw
toon vergroting Transformatorgebouw

Transformatorgebouw, bij Schatsborgerweg 1

Het transformatorgebouw dat is gebouwd in 1929, heeft in tegenstelling tot de meeste transformatorstations in de provincie nog de oorspronkelijke glastegels. Het is een voorbeeld van een type trafo met plat dak. Het gebouw is markant gelegen op de hoek van de Schatborgerweg richting ‘t Zandt en de Tolweg richting Zeerijp. Het gebouwtje is een rijksmonument.

Het transformatorgebouw dat aangeduid wordt als "Schatsborg 2810", is gebouwd in opdracht van het toenmalige Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is opgetrokken in een rode baksteen gemetseld in vlaams verband op een trasraam van gesinterde klinkers. Onder het platte dak bevinden zich twee, het gebouw omsluitende loden strips, van elkaar gescheiden door een verspringende rollaag. Een uitspringende brede, verticaal gemetselde band markeert het bovenste deel van het gebouw. Aan de noordoostzijde bevindt zich een stalen deur onder een rollaag met gemetselde stoep (één trede) en aan weerszijden twee lichtsleuven gevuld met glazen bouwstenen, samengevat onder één rollaag en met één onderdorpel. De noordwestgevel heeft een stalen deur met rollaag en gemetselde stoep; de zuidwestgevel een stalen rooster in het trasraam; de zuidoostgevel drie met glazen bouwstenen gevulde lichtsleuven samengevat onder één rollaag.
Het transformatorgebouw is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: als representatief voorbeeld van een type trafo met plat dak, vanwege de karakteristieke vormgeving uit het eind van de jaren twintig van deze eeuw, vanwege de zeldzaam voorkomende lichtsleuven met glazen bouwstenen in de provincie Groningen, vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en vanwege de opvallende ligging op de hoek van de Schatsborgerweg.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer