Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Hervormde kerk

Architectuur
toon vergroting Hervormde kerk
toon vergroting Hervormde kerk
toon vergroting Hervormde kerk

Hervormde Kerk, Hoofdstraat 41, t Zandt
De Mariakerk met vrijstaande toren is een mooi voorbeeld van romano-gotiek. Het oudste deel stamt uit de tweede helft van de 13de eeuw. Het hoge, gotische koor is uit de 15de eeuw. De hoge ramen zijn in dezelfde tijd aangepast. De kerk is een rijksmonument.
Zowel exterieur als interieur zijn bijzonder met boven- en benedenzones, siernissen en spaarvelden. Vooral de buitenkant van het schip laat een zeer afwisselende muurindeling zien. Vlak naast de Mariakerk staat de vrijstaande zadeldaktoren met een opengewerkte spitse dakruiter uit de 17de eeuw. De luidklokken in de toren zijn uit 1501 (Geert van Wou) en 1693 (G. Schimmel).
De vier traveeën van het schip zijn overdekt met koepelgewelven met acht ronde ribben, die samenkomen in verschillend gevormde rozetten. Op het tweede gewelf uit het westen zijn twee vakken beschilderd in de oorspronkelijk romano-gotische decoratie met een dambordachtig motief. Bijzonder fraai zijn de 13e- en 16e eeuwse muurschilderingen met Bijbelse figuren en taferelen. In het koor zijn een piscina en sacramentsnis te zien. In de kerk staat een mahonie houten preekstoel met achterschot en klankbord uit 1823 met twee koperen kaarsen. De Avondmaalstafel is uit de 17de eeuw.
Het orgelmet een balustrade op gewonden zuilen, is in 1662 gebouwd, waarschijnlijk door de gebroeders Huis. Er is aan het orgel gewerkt door Hinsz, de compagnons Freijtag & Schnitger jr. en Freijtag jr. Op het orgel zijn twee blakers en twee kaarsenarmen aangebracht. In 1907 werd het orgel vernieuwd door Doornbos en behoorlijk aangepast aan de smaak van die tijd. In de jaren 1989-1990 is het orgel door Bakker & Timmenga gerestaureerd en teruggebracht naar de oorspronkelijke dispositie. Het orgel heeft 2 klavieren en een aangehangen pedaal met totaal 16 stemmen, verdeeld over hoofdwerk 9 en rugwerk 7 stemmen.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer