Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij Vlierbosch

Architectuur
toon vergroting Boerderij Vlierbosch
toon vergroting Boerderij Vlierbosch
toon vergroting Boerderij Vlierbosch

Boerderij Vlierbosch – Lopsterweg 20, Stedum

Ook voor deze boerderij geldt, dat het onderkelderde woongedeelte het hogelandse type vertoont. De boerderij is een rijksmonument.
De Stedumse schrijfster Sien Jensema (leeftijd) is geboren op deze boerderij. Sien Jensema schreef streekromans in het Gronings, onder andere Berend Kobstubber (1939) en Hidde Betuun (1952). Van Berend Kobstubber is een beeldje in het dorp geplaatst.

De kop-hals-rompboerderij is gebouwd in 1844. Het brede voorhuis onder een dwars zadeldak met wolfseinden ligt met de voorgevel aan de Stedumerweg en heeft een omlijste, via zes treden bereikbare, verhoogde ingang. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten en daarboven een halfrond bovenlicht. De gevel is symmetrisch ingedeeld: zowel rechts als links van de ingang twee vensters en twee keldervensters. De ingang wordt gemarkeerd door twee deurkettingen met metalen bollen. Aan de zuidoostkant van het voorhuis bevindt zich een later aangebouwde erker en toegangsdeur. De noordwestgevel van het huis heeft precies onder elkaar tweemaal een zaadvenster, een groot venster en een keldervenster met traliewerk. Op het dak twee hoekschoorstenen met borden. De achtergevel van de grote schuur heeft drie dubbele houten schuurdeuren. De aanwezige sluitsteen vermeldt de volgende tekst: “Vlierbosch gebouwd in 1844 door J.D. Jensema & G.J. van der Molen. Kinderen: Derk & Johannes Jensema”. Verder zien we een gedecoreerde houten uilenspiegel, een overstekende goot en een versierde daklijst.

Kenmerken

  • Locatie: Lopsterweg 20
  • Plaats: Stedum
  • Bouwjaar: 1844
  • Gebouwtype: boerderij

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer