Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij Niehof

Architectuur
toon vergroting Boerderij Niehof
toon vergroting Boerderij Niehof
toon vergroting Boerderij Niehof

Boerderij Niehof – Lopsterweg 2

Boerderij Niehof ligt aan de zuidoostelijke rand van Stedum. De imposante kop-hals-rompboerderij, gebouwd in 1875, ligt op een omgracht terrein met de voorgevel op de zuidwestzijde. De Stedumse schrijfster Sien Jensema, die een tijdje op deze boerderij woonde (wanneer?) wilde van deze boerderij een middelpunt van cultureel leven maken. Zij is hier slechts ten dele in geslaagd. Sien Jensema schreef streekromans in het Gronings, onder andere Berend Kobstubber (1939) en Hidde Betuun (1952). Van Berend Kobstubber is een beeldje in het dorp geplaatst. De boerderij is een rijksmonument.

Het voorhuis met een lage verdieping is gedekt door een schilddak met twee hoekschoorstenen met daarop borden. De monumentale ingangspartij is rijk omlijst en bekroond door een opzetstuk in pleisterwerk. Boven de vensters eveneens een bekroning in pleisterwerk, alles zoals blijkt uit de jaartallen. De voet van de ingang is uit 1875.

De noordwestgevel, gelegen aan de Lopsterweg, heeft drie grote en drie kleine vensters en een trasraam van gedecoreerde natuursteen. In het verlengde van deze gevel ligt de zijgevel van de grote schuur en daartussen de hals, waarin een entree met houten paneeldeur en glas in lood bovenlichten. Daarnaast twee vensters met halfrond bovenlicht, eveneens met glas in lood. Deze ingang wordt bereikt via een houten loopbrug met leuning van houtenpijlers en buiswerk.
De achterzijde van de boerderij heeft een regelmatig ingedeelde gevel en een aantal muurankers. Naast de hoofdschuur staat nog een bijschuur. In de gevel bevindt zich een steen met de tekst: “Niehof, gebouwd door S. Jensema en A. van Wijk 1875”.

Kenmerken

  • Locatie: Lopsterweg 2
  • Plaats: Stedum
  • Bouwjaar: 1875
  • Gebouwtype: boerderij

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer