Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Berend Kopstubber

Kunst
toon vergroting Berend Kopstubber
toon vergroting Berend Kopstubber
toon vergroting Berend Kopstubber

Berend Kopstubber, Kruising Sien Jensematraat-Vlaspad, Stedum
De familie Jensema heeft een zeer belangrijke rol in de dorpsgeschiedenisvan Stedum gespeeld. Schrijfster Sien Jensema (Stedum 1896-Garderen 1994) die geboren werd op boerderij Vlierbos tussen Stedum en Loppersum, publiceerde vanaf 1927 een handvol gedichten in Maandblad Groningen, maar legde zich daarna uitsluitend toe op proza. Eerst korte verhalen, later ook romans. In 1939 verscheen de novelle Berend Kopstubber gevolgd door Hidde Betuun (1952), waarvoor ze de Culturele Prijs van de Provincie Groningen ontving. Beide boeken waren in de vorm van vervolgverhalen ontstaan. In 1966 benoemde de gemeente Stedum haar tot ereburgeres burgeres. Sien Jensema liet een groot oeuvre na en behoorde tot de beste Groninger dialectschrijvers.
Van de hoofdfiguur Berend Kobstubber – een marskramer- is een beeldje in het dorp geplaatst. Op de zuil naast het kunstwerk is een inscriptie zichtbaar die luidt: Berend Koptubber als blijk van waardering aan Sien Jensema.
Het kunstwerk bestaat uit een natuurstenen sokkel met daarop een bronzen man geplaatst. De zuil welke schuin naast het beeld is geplaatst, bestaat uit gepolijst rood marmer en is afgedekt met een hardstenen plaat met inscriptie.
In 1994 werd Sien Jensema in haar geboorteplaats Stedum begraven. Ze werd 97 jaar.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer