Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Herenhuis

Architectuur
toon vergroting Herenhuis
toon vergroting Herenhuis
toon vergroting Herenhuis

Herenhuis, Kerkstraat 1 , Middelstum
Dit forse blokvormige pand gebouwd tussen 1795-98 in Neoclassicistische stijl, staat in de volksmond bekend als t Olle Docktershuus. Het pand is een rijksmonument.
Vanaf het begin is in dit pand een huisartsenpraktijk gevestigd geweest. De eerste arts die hier praktijk hield was Hendrik Wichers uit Winschoten die zich na zijn huwelijk met Esther Sophia Piccardt in Middelstum vestigde als doktermedicus. Achter dit huis lag een wierde waarop de borg Mentheda had gestaan. Wichers breidde in 1801 zijn erf uit door de nog bestaande appelhof erbij te kopen. Hij betaalde hiervoor 1000 gulden.
Het pand heeft een verdieping onder een schilddak met twee hoekschoorstenen en lijstgoten. In de strak symmetrisch ingedeelde voorgevel met zes grote vensters prijkt in het midden de monumentale entree met een halfrond gesloten omlijsting, een dubbele houten deur, deurlichten en een halfrond bovenlicht met een koperkleurige versiering. Aan de binnenkant van de deuromlijsting rechts bevindt zich een klein ovaal met gaatjes; dit is de oude spreekbuis, waardoor gesproken kon worden. Het ovaal stond in verbinding met het buizensysteem in huis, een vroege voorloper van de intercom.
In 1912 is aan de achterzijde een uitbouw gerealiseerd-die niet onder rijksbescherming valt- waarin de dokterspraktijk werd ondergebracht.
In het interieur dat zijn oorspronkelijke indeling heeft behouden, zijn de houten plafondbalken, paneeldeuren en de houten schouw interessant.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer