Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Winkelwoning

Architectuur
toon vergroting Winkelwoning
toon vergroting Winkelwoning
toon vergroting Winkelwoning

Winkelwoning, Heerestraat 2 Middelstum
Krijn Blaak liet deze winkel in modeartikelen en manufacturen met woning in 1928 ontwerpen door architect Karst Zevenberg uit Bedum. Met de Groningse variant van de Amsterdamse School was hij in Middelstum een voorloper. Het pand is een rijksmonument.
Het pand is markant gelegen op het kruispunt Heerestraat-Colpende, in het oude dorpscentrum van Middelstum. De deels onderkelderde winkelwoning op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een licht gesinterde baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen afgezet met een rollaag en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop paars geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en drie gemetselde schoorstenen op de nokken, muurankers en een overkragende houten goot. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten glas in lood en zowel aan de onder- als bovenzijde een rollaag. De entree van de winkel wordt geaccentueerd door een halfronde gevelpartij gelegen op de hoek aan de zuidwestzijde. De entree in portiek bestaat uit een houten deur waarin glas en waarvoor decoratieve ijzeren stangen; aan weerszijden een H-venster; betonnen latei. Boven de entree een inpandig balkon met gemetselde borstwering. De twee openslaande houten deuren hebben glas met ruitvormige roedeverdeling. Zowel aan de linker- als rechterzijde van de entreepartij (west- en zuidzijde) bevindt zich een topgevel waarin op de begane grond een tweedelig etalagevenster met glas-in-lood in de bovenlichten onder dezelfde betonnen latei als die van de entree. Op de eerste verdieping een tweedelig liggend venster met houten roedeverdeling in ruitvorm. In de top decoratief metselwerk.

Na de winkel van Krijn Blaak kwam bakker Niehof in het pand. De bakkerij werd in 1960 middels een hals aan de winkelwoning gebouwd. Daarna kwam de winkel in rookartikelen van de gebroeders Jonkman (?). De benaming "Jonkman", die tegenwoordig de gevel siert, verwijst hier naar.

In het interieur zijn onder meer van belang: de paneeldeuren waarin gestructureerd glas en het winkelgedeelte.
Het winkelhuis is rijksmonument vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een winkelwoning uit 1928 in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl, vanwege de eenvoudige, maar opvallende vormgeving en detaillering, vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur en vanwege de opvallende ligging op een hoek in het centrum van Middelstum.


Architect: K. Zevenberg

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer