Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Park en toegangshek

Architectuur
toon vergroting Park en toegangshek
toon vergroting Park en toegangshek
toon vergroting Park en toegangshek

Park en toegangshek Villa Mentheda, Methedalaan 5, Middelstum
Zowel villa Mentheda, de landschapstuin, een zogenaamde 'slingertoene', en het toegangshek zijn rijksmonumenten.
De tuin, in een inheemse landschapsstijl, is aangelegd omstreeks 1896 in opdracht van Jacob Vinhuizen. De geheel omgrachte tuin die rondom de villa ligt, wordt aan de zuid- en westzijde ontsloten door een dam met toegangshek. De tuin wordt voor een groot deel in beslag genomen door twee niervormige vijvers, die aan de westzijde van elkaar worden gescheiden door een breed toegangspad. De vijver aan de noordzijde heeft een eilandje en een betonnen bruggetje. De resterende ruimte is opgevuld met gazons waarop diverse loofbomen (zoals berken, beuken en treurwilgen) en heesters, en een slingerpad.
De tuin is van algemeen belang vanwege cultuur- en tuinhistorische waarde: als voorbeeld van een inheemse landschapstuin uit 1896, vanwege de historische relatie met de voormalige Menthedaborg en de wierde, vanwege de functionele relatie met de villa en vanwege de bijzonder beeldbepalende ligging in het dorp.
Het toegangshek, gelegen aan de Barthold Entensweg, bestaat uit twee hoofd- en twee zijpijlers met daartussenin beweegbare ijzeren hekken en twee vleugelstukken. De in blokken gepleisterde pijlers hebben een vierkante grondslag en worden bekroond door een dekplaat met bol. De hekken hebben regels en stijlen van smeedijzer met gietijzeren punten.
Het toegangshek van algemeen belang: vanwege de functionele relatie met de villa en tuin en vanwege de bijzonder beeldbepalende ligging in het dorp.

Kenmerken

  • Locatie: Oude Schoolsterweg
  • Plaats: Middelstum
  • Bouwjaar: !896

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer