Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Oorlogsmonument

Kunst
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument

Oorlogsmonument, Concordiaplein, Middelstum

Met dit monument uit 1949 worden militaire en burgerslachtoffers herdacht. Twee jaar tevoren was al aarde uit Middelstum overgebracht naar Amsterdam, waar grond uit fusilladeplaatsen verzameld werd voor urnen in het Nationaal Monument op de Dam.
Het monument bestaat uit vijf marmeren platen in diverse hoogten. Ze staan ieder voor een oorlogsjaar. De platen zijn geplaatst op een betonfundering. Het soort marmer dat hier is gebruikt is het zogenaamde serpentino: een Italiaanse marmersoort met een structuur van marmer en lei.

De plaquette op het gedenkteken is in 2015 vervangen. Daarbij zijn ook namen toegevoegd, waaronder die van de Joodse Jacob van Haren (1870-1942). Van Haren was ten einde raad toen op 13 november 1942 zijn familie en andere joden uit Middelstum werden weggevoerd en pleegde en maakte die dag een einde aan zijn leven. Jacob van Haren was secretaris van het bestuur van de Joodse Gemeente Stedum-Loppersum waartoe ook Middelstum behoorde. Hij woonde met zijn vrouw Klaartje in de Heerestraat. Het stel had geen kinderen. Zijn echtgenote dook onder en overleefde de oorlog. Van Haren ligt op de joodse begraafplaats in Loppersum begraven.

Door: T. Meesters

Kenmerken

  • Locatie: Kerkstraat
  • Plaats: Middelstum
  • Jaar van realisatie: 1949
  • Afmetingen: Alle platen zijn 10 cm dik x 65 cm breed. De hoogten variĆ«ren van 2 x 90 cm, 2 x 110 cm en 1 x 130 cm
  • Soort kunstwerk: vrijstaande sculptuur

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer