Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Molen De Hoop

Architectuur
toon vergroting Molen De Hoop
toon vergroting Molen De Hoop
toon vergroting Molen De Hoop

Molen De Hoop, Molenweg 5, Middelstum
Molen De Hoop gebouwd in 1855, is een voormalige koren- en pelmolen aan de westzijde van het Boterdiep en was tot 1954 in bedrijf. De molen is een rijksmonument.
De molen, gebouwd door molenmaker H. Bremer, is een achtkante stellingmolen, met bruin geverfde bovenbouw op stenen onderbouw. De Hoop ligt prachtig in de driehoek tussen Middelstum, Toornwerd en Borg Ewsum. Tegenwoordig is De Hoop een maalvaardige korenmolen.
Het had niet veel gescheeld of deze molen was in 1954 gesloopt. De Groningse ondernemer Offringa, die om concurrentie te verminderen pelmolens opkocht om ze vervolgens te slopen, was ook eigenaar geworden van De Hoop. Het binnenwerk was al verdwenen, maar net op tijd kon de sloop worden gestaakt. Lange tijd verkeerde de molen in erbarmelijke staat. De molen werd gekocht door gemeente Middelstum en in 1976 werd de buitenkant, het staande werk, gerestaureerd. Nadat de molen was overgedragen aan Molenstichting Fivelingo werd in 2012 ook het gaande werk aangepakt en was er weer sprake van een maalvaardige korenmolen. De pelstenen, die de aanleiding waren voor de sloop, bevinden zich nog steeds in de molen. Op 1 januari 2016 werd de molen overgedragen aan Stichting Het Groninger Landschap.

Architect: H. Bremer

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer