Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Voormalige bakkerij

Architectuur
toon vergroting Voormalige bakkerij
toon vergroting Voormalige bakkerij
toon vergroting Voormalige bakkerij

Voormalige bakkerij, Kerkstraat 3, Middelstum
Dit woonhuis dateert volgens muurankers en gevelsteen uit 1689, maar is mogelijk nog ouder. In dit pand is ongeveer 200 jaar een bakkerij gevestigd geweest, tot begin jaren zestig van de 20ste eeuw. Het pand is een rijksmonument.
De kozijnen en het zadeldak tussen topgevel met vlechtingen, dateren nog uit de 17de eeuw. De entree van de woning in het linkerdeel van de rechtergevel heeft een eenvoudige houten deur met bovenlicht. Daarnaast twee vensters met luiken en bovenlichten. Verder een gevelsteen met de tekst Anno 1689 en in de top een decoratief muuranker. Daartussen twee tweeruits lichtopeningen die gescheiden zijn door een gemetseld pilaartje. Aan de straatkant heeft het pand een lange voorgevel met zeven vensters met glas in lood. In de 19de eeuw werd aan de achterzijde een stuk aangebouwd in een heel andere stijl.
Het interieur heeft tegels en eikenhouten balken op gesneden sleutelstukken. Er is een winkelinterieur uit ongeveer 1830, een authentieke bakkerij en een expositiezolder.
Bij de restauratie in 1968/69 is de inrichting van bakkerij en winkel in de stijl van circa 1800 teruggebracht. Op een van de zolders is een collectie voorwerpen uit vier eeuwen bijeen gebracht die verband houden met het bakkersvak. De winkel, bakkerij en collectiezolder zijn te bezichtigen.
De collectie bestaat uit een compleet ingerichte bakkerij met de originele turfgestookte oven en tal van broodschieters, vormen, planken, een doofpot, etc. Een compleet ingerichte winkel met toonbank en kasten uit het begin van de 19de eeuw, broodmanden, koekdozen , weegschalen, etc. is te zien. Ook een collectie attributen uit het bakkerswezen, waaronder een grote builkist, een zeer zeldzame zakkenklopmachine, oude koekplanken, speculaasmachines, een gildekist, gildepenningen, een hondenkar en een fraaie (paarden)bakkerskar ontbreken niet. Tenslotte is er een collectie bodemvondsten die betrekking hebben op het monumentale pand zelf.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer