Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Woonhuis

Architectuur
toon vergroting Woonhuis
toon vergroting Woonhuis
toon vergroting Woonhuis

Woonhuis, Stationslaan 4, Loppersum


Aan de Stationslaan in Loppersum staan zes imposante herenhuizen, waarvan er vier ontworpen zijn door de bekende Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland. Het herenhuis is in 2019 door de gemeente Loppersum aangewezen als gemeentelijk monument.

De Leeuw Wieland ontwierp dit herenhuis met koetshuis in de stijl van het eclecticisme in opdracht van R.P. Wiersema. Het pand uit 1897 bestaat uit een nagenoeg vierkant bouwvolume met een driezijdige uitbouw met plat dak aan de voorgevel die de gehele hoogte van het huis beslaat. Het
Het herenhuis biedt een fraai beeld van de verschillende decoraties die volgens de mode van het eclecticisme rond de eeuwwisseling werden toegepast. Kenmerkend zijn de mooi gevormde consoles onder bijvoorbeeld het balkon, de in witte rustica-blokken uitgevoerde hoekpilasters en de witte gestucte omlijstingen van de vensters met kapitelen en sierkuiven met daarin kopjes. Voor het huis ligt een gietijzeren stoep, een typisch product uit de 19de eeuw.
Rechts van de uitbouw werd in 1911 een serre aangebouwd, waardoor de symmetrie teniet werd gedaan. Het zegt iets over de veranderende opvattingen de samenleving. Werd voordien de zon gemeden, nu zag men in dat lucht en licht de gezondheid bevorderen. Oeds de Leeuw Wieland ontwierp ook deze serre.

Er is sprake van een waardevolle samenhang met de overige panden aan de Stationslaan: een laan met een monumentaal karakter. Het pand vormt in architectonische zin een goed voorbeeld van het oeuvre van de architect. Door de ligging in een reeks van architectonisch waardevolle huizen, ontstaat een meerwaarde als geheel. De bescherming van het gebouw als gemeentelijk monument betreft het exterieur, de oorspronkelijke onderdelen van het interieur en het hekwerk aan de voorzijde.

Architect: Oeds de Leeuw Wieland

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer