Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Hotel restaurant Spoorzicht

Architectuur
toon vergroting Hotel restaurant Spoorzicht
toon vergroting Hotel restaurant Spoorzicht
toon vergroting Hotel restaurant Spoorzicht

Hotel restaurant Spoorzicht, Loppersum, Molenweg 11

In de buurt van ieder station ligt wel een koffiehuis of een hotel. In Loppersum staat aan de Molenweg, recht tegenover het station, hotel-restaurant Spoorzicht gebouwd in 1886 in neoclassicistische stijl. Het is een rijksmonument.

De bekende Lopster timmerman/aannemer/architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919) ontwierp en bouwde Logement & Koffiehuys Spoorzicht voor zichzelf. Hij was namelijk ook logementhouder en herbergier. Hij was al eigenaar van logement ’t Gemeentehuis in Loppersum, nu café De Lopster kroon.

Spoorzicht diende tevens als wisselplaats en stalling voor paarden. Dat De Leeuw Wieland een logement nabij het spoorwegstation wilde bouwen, getuigt van goed koopmanschap. In de drankwetvergunning van B&W van Loppersum, die pas in 1892 werd verleend, staat het prachtig omschreven:
…dat het is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het spoorwegstation, ruim en naar de eischen des tijds ingericht, dat er van genoemd station een druk vervoer is en de eigenaar en gebruiker van dit café de eenige café- of logementhouder is die aan de treinreizigers gelegenheid aanbiedt op den laatsten trein te wachten; dat deze inrichting voldoet aan een behoefte van het sociaal verkeer; dat…

Het gebouw is symmetrisch van opzet. Het middelste gedeelte van de voorgevel is er later aan toegevoegd. Hier bevindt zich de entree, geaccentueerd door een portaal met balkon. Het hekwerk van dit balkon is gedecoreerd met Art Nouveau motieven. In het portaal bevinden zich aan weerszijden nissen met een schildering, vervaardigd door A. van der Laan in 1908. Aan de rechterkant zien we een gitaar spelende man en aan de linkerkant een jonge vrouw met kind. De nissen rusten op een schijnbasement en worden omkaderd door een lijst van imitatiemarmer.
Ook het interieur kent nog vele oorspronkelijke, decoratieve elementen die herinneren aan logementen uit de 19de eeuw. Het pand ligt opvallend aan het eind van de Stationslaan in een buurt met bijzondere stedenbouwkundige waarde. Het hoodgebouw is een rijksmonument.

Oeds de Leeuw Wieland was een begrip in Loppersum en omstreken. Hij ontwierp een groot aantal imposante villa’s, boerderijen en woonhuizen, voornamelijk in eclectische bouwtrant, en droeg daardoor in grote mate bij aan de voorname, landelijke uitstraling die het dorp Loppersum nog altijd heeft. Ook kwamen van zijn tekentafel ontwerpen voor scholen, boerderijen en bruggen. Zelfs het beroemde torentje van Spijk is van de hand van Oeds de Leeuw Wieland.

Tegenwoordig luidt de naam Hotel Spoorzicht & SPA. Onderdeel van Spoorzicht is het wellness centrum Spa & Beauty Loppersum gevestigd in het vroegere Raadhuis van Loppersum.

Architect: Oeds de Leeuw Wieland

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer