Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Molen De Stormvogel

Architectuur
toon vergroting Molen De Stormvogel
toon vergroting Molen De Stormvogel
toon vergroting Molen De Stormvogel

Koren- en pelmolen De Stormvogel, Molenweg 67, Loppersum
Deze markante molen aan de dorpsrand van Loppersum, is een rijksmonument. De molen is in 1850 gebouwd door Meinardus Harms Bolt en wisselde sindsdien regelmatig van eigenaar.
De Stormvogel is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. De molen heeft een bekleed houten achtkant op gemetselde onderbouw en een beklede houten kap en is voorzien van zeilroeden met een vlucht van 21 meter.
De laatste particuliere eigenaar was Les Nienhuis die de molen in 1955 kocht. Nienhuis stamde uit een oud molenaarsgeslacht dat het beroep uitoefende op molens verspreid over de provincie. In 1966 verkocht hij de molen aan gemeente Loppersum, maar bleef zelf eigenaar van het molenaarshuis.
In 1971 werd De Stormvogel na een ingrijpende restauratie weer feestelijk geopend door toenmalige Commissaris der Koningin Toxopeus. Het molenaarshuis werd in 1975 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Tot zijn pensioen huurde Nienhuis de molen van de gemeente. In 1992 droeg de gemeente De Stormvogel en twee andere molens over aan Molenstichting Fivelingo. Sinds 1 januari 2016 is de molen in eigendom van Het Groninger Landschap.

Kenmerken

  • Locatie: Molenweg 67
  • Plaats: Loppersum
  • Bouwjaar: 1850
  • Gebouwtype: Molen

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer