Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Villa Maria Zuidven

Architectuur
toon vergroting Villa Maria Zuidven
toon vergroting Villa Maria Zuidven
toon vergroting Villa Maria Zuidven

Villa Maria Zuidven

Deze villa met serre en aangebouwde schuur is in 1912 gebouwd in opdracht van H.K. Glas. Het Rijksmonument draagt de naam Maria Zuidven, genoemd naar de Zuidermolen ven, het grasland ten zuiden van de Schipsloot. De Lopster architect Oeds De Leeuw Wieland ontwierp het pand in een Overgangsarchitectuur waarin neorenaissance elementen te herkennen zijn. De villa ligt binnen het beschermde dorpsgezicht van Loppersum op een ruim perceel met veel boombeplanting. Aan de voorzijde wordt het pand van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit het begin van de 20ste eeuw stammend ijzeren hek. Het pand is een rijksmonument.

De villa is zowel qua interieur als exterieur in hoge mate gaaf bewaard gebleven en bijzonder rijk gedetailleerd. De deels onderkelderde villa is opgetrokken in bruine baksteen op een naar voren springend trasraam afgezet met geglazuurde bruine steen. De gevels worden op verschillende plaatsen verlevendigd door rood/oranje bakstenen gevelbanden. Het voorhuis heeft een samengestelde kap bedekt met leien en zwart geglazuurde Friese golfpannen. Op het dak zien we nokken met ornamenten en drie gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door boogvormige H en T-vensters onder een rood/oranje bakstenen strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een onderdorpel van bruin geglazuurde tegels.

Opvallend zijn de entree en de topgevel. De entree bevindt zich in een portiek in het linker geveldeel van de voorgevel. De luifel wordt ondersteund door twee zuilen met links een natuurstenen muurtje met ijzeren balustrade. De twee houten deuren hebben gietijzeren panelen en een bovenlicht met glas in lood. Rechts in de zijgevel een gevelsteen met daarop `H.K. Glas Gz. 1912'. De topgevel wordt beƫindigd met een houten kroonlijst, een halfrond fronton en vier gepleisterde bolvormige decoraties.

Architect: Oeds de Leeuw Wieland

Kenmerken

  • Locatie: Lagestraat 7
  • Plaats: Loppersum
  • Bouwjaar: 1912
  • Gebouwtype: villa

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer