Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Transformatorhuisje

Architectuur
toon vergroting Transformatorhuisje
toon vergroting Transformatorhuisje
toon vergroting Transformatorhuisje

Transformatorhuisje, Lutjerijp 4, Leermens
Transformatorhuisjes zijn een vertrouwd beeld in de provincie. Ze zien er meestal min of meer hetzelfde uit. Een voorbeeld is dit huisje uit ca. 1927, markant gelegen in het open veld aan een weg die leidt naar een aantal boerderijen.
Het transformatorhuisje is gebouwd in opdracht van het toenmalig Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Lutjerijp 2807", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met zadeldak. Het gebouw is markant gelegen aan de kant van de weg die leidt naar een aantal boerderijen.
Het rijksmonument is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het zadeldak, gedekt met een grijze tuile du Nord pannen, heeft een houten overstek met een mastgoot en een muizetandfries. De beide uitkragende topgevels zijn voorzien van twee gepleisterde aanzetstenen, siermetselwerk en twee lichtsleuven dichtgezet met rode baksteen. De zuidoostgevel heeft een dubbele stalen deur met ijzeren gehengen en de zuidwestgevel een stalen deur tussen twee dichtgemetselde lichtsleuven, alle onder een anderhalfsteens rollaag. De noordwestgevel heeft een stalen ventilatierooster in het trasraam, de noordoostgevel twee dichtgemetselde lichtsleuven onder één anderhalfsteens rollaag. Een eensteens gevelband verbindt deuren en sleuven. Op de hoek van de zuidwest- en noordoostgevel en op de hoek van de zuidoost- en de noordwestgevel een trapsgewijs gemetseld muurtje opgetrokken in een trasraamklinker.

Het transformatorgebouw is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: als representatief voorbeeld van een type trafo met zadeldak, vanwege de karakteristieke vormgeving uit de jaren twintig van deze eeuw, vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de detaillering en vanwege de opvallende ligging in het open veld in de buurt van een aantal boerderijen

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer