Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Oorlogsmonument Leermens

Kunst
toon vergroting Oorlogsmonument Leermens
toon vergroting Oorlogsmonument Leermens
toon vergroting Oorlogsmonument Leermens

Oorlogsmonument, begraafplaats, Tuindersweg 3 Leermens

Het monument vermeldt de namen van vijf tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners.

Dienstplichtig soldaat Floris Eisinga (1920-1940) sneuvelde op 10 mei 1940, de eerste oorlogsdag. Hij zat in een bus op de Postbrug in Oegstgeest, die in brand vloog na een beschieting.
Drie Leermster verzetsmannen stierven tijdens hun gevangenschap in Duitsland: tuinier Pieter van Gennep (1909-1945) in Neuengamme, Klaas Garmt Herwich (1916-1945) in Husum-Schwesing (een buitenkamp van Neuengamme) en zijn jongere broer Kornelis (1904-1944) tijdens een Engels bombardement van een transportschip met concentratiekampgevangenen, vlak voor de Duitse overgave.
De dertienjarige Onne Roelf Pieter Elema uit Hilversum logeerde bij zijn grootouders en werd tijdens de bevrijding op de Eenumerhoogte gedood door Duits granaatvuur.

Op de begraafplaats in Leermens liggen twee van de vijf oorlogsslachtoffers – Elema en Herwich- begraven. Albert Rodenboog, burgemeester van de gemeente Loppersum, onthulde in maart 2017 het monument, met daarbij de toezegging dat ieder jaar op 4 mei bloemen gelegd zullen worden bij de steen.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer