Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij Schatsborg

Architectuur

Boerderij Schatsborg, Tolweg 14, Leermens


Deze grote boerderij, vroeger Bolsiersemaheerd genaamd, ligt op het terrein van de voormalige Borg Bolsiersema. De boerderij is een rijksmonument.

Kort na 1723 is de borg Bolsiersema gesloopt. Het oude borgterrein is nog grotendeels intact, met gracht en hoog opgaand hout.

Het voorhuis – een dwarshuis- is erg oud en wordt gedekt door een hoog zadeldak met wolfseinden, waarop hoekschoorstenen. Het zuidwestelijk gedeelte is onderkelderd. In de voorgevel zitten zesruitsvensters en kleinere in de zolderverdieping. De hoofdschuur is gedekt met (niet originele) golfplaten en heeft een houten uilenspiegel. De gevel is geleed met een grote inrijpoort, twee dubbele houten schuurdeuren met decoratieve, halfronde bovenlichten en gietijzeren stal- en zaadvensters. Boven iedere ingang zit een sluitsteen. Links met jaartal 1730, in het midden een afbeelding een paard en rechts het jaartal 1980. De veel lagere bijschuur heeft een met pannen gedekt dak en een uilenspiegel. De gevel is symmetrisch ingedeeld met in het midden een hoge inrijpoort en aan weerszijden een halfrond, zevenruits, gietijzeren stalraam.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer