Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Transformatorgebouw

Architectuur
toon vergroting Transformatorgebouw
toon vergroting Transformatorgebouw
toon vergroting Transformatorgebouw

Transformatorgebouw, bij Huizingerweg 1

Transformatorhuisjes zijn een vertrouwd beeld in de provincie. Ze zien er meestal min of meer hetzelfde uit. Een voorbeeld is dit huisje uit ca. 1926, markant gelegen in het open veld naast de oprijlaan naar boerderij Framaheerd aan Huizingerweg 1.
Het rijksmonument is gebouwd in opdracht van het toenmalige Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Huizingerweg 2402", heeft een vierkante plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met tentdak. Bij alle voorbeelden van dit type in de provincie Groningen is na 1940 een van beide stalen deuren verwijderd en de opening dichtgemetseld.
Het gebouwtje is opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het tentdak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een betonnen overstek met loden golfrandje rondom met eronder een fries bestaande uit een rollaag en muizentanddecoratie. De zuidgevel heeft een stalen deur met ijzeren gehengen en een dichtgepleisterde ventilatiegleuf, beide onder een anderhalfsteens rollaag, afgezet met een loden golfrandje. De westgevel heeft een dichtgemetselde deuropening (oorspronkelijk een stalen deur); de noordgevel een stalen rooster in het trasraam; de oostgevel heeft twee dichtgepleisterde lichtsleuven onder één anderhalfsteens rollaag, afgezet met een loden golfrandje. Een uitspringende bakstenen gevelband verbindt deuren en sleuven aan de bovenzijde.
Het transformatorgebouw is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde: als representatief voorbeeld van een type trafo met tentdak, vanwege de karakteristieke vormgeving uit de jaren twintig van deze eeuw, vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de detaillering en vanwege de opvallende ligging in het open veld naast boerderij Huizingerweg 1.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer