Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Vm. schoolgebouw, t Ol Schoultje

Architectuur
toon vergroting Vm. schoolgebouw, t Ol Schoultje
toon vergroting Vm. schoolgebouw, t Ol Schoultje
toon vergroting Vm. schoolgebouw, t Ol Schoultje

Vm. Schoolgebouw t Ol Schoultje, Torenstraat 1, Huizinge
Het aan de buitenkant gaaf bewaard gebleven dorpsschooltje werd in 1877 gebouwd in een eclectische stijl en telde vroeger twee lokalen. Het verdiepinghoge, symmetrische bouwwerk op een rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend trasraam en wordt gedekt door een zadeldak., waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen liggen. Midden op het dak staat een schoorsteen. De gevels worden geleed door gemetselde pilasters op de hoeken en getoogde vensters met roedenverdeling in hout en gietijzer. De zuidgevel heeft twee getoogde siernissen en in de top een rond gietijzeren raam, in de noordgevel zijn korte getoogde vensters, alsmede een turfluik met hijsbalk. De lokalen hadden een stortkoker waardoor de turven naar beneden konden worden gegooid.
De ingangspartij is een uitgebouwd portaal, waarom dit type schoolgebouwen ook portiek- of portaalscholen werden genoemd. Het scholenbesluit uit 1880 schreef voor dat lokalen niet in directe verbinding met de buitenlucht mochten staan. De binnen of buitengeplaatste portaaltjes, ook wel barbiertjes genoemd, boden amper plaats voor jassen, mutsen en petten, die moesten als vanouds in de klas worden opgehangen.
Het ontwerp van dit rijksmonument is van de hand van de Middelstumer architect Jacob Frederik Busccher Tilbusscher (1824-1888). Een paar gedenksteentjes in de voorgevel herinneren aan het bouwjaar 1877 en melden dat J.W. van Royen destijds burgemeester was van de toenmalige gemeente Middelstum en K.J. Noordhoff wethouder, een derde steentje noemt de naam van de hoofdmeester A.R. Venhuis, die later ontslagen zou worden wegens wangedrag. Toen de school werd ingewijd zongen de Huizinger kinderen het volgende lied:
Wij treen verheugd van zin
Deze nieuwe leerschool in
Wat zijn wij blij
Voor ons is zij gesticht
Hier krijgen wij onderricht
Hier worden wij opgeleid
Tot menschelijkheid
O ouders kend uw plicht
En geef u kinderen onderricht
In 1923 werd de school gesloten en kocht de N.H. kerk het gebouw om het te bestemmen als verenigingsgebouw en dorpshuis. Aan het einde van de vorige eeuw kreeg Dorpsbelangen Huizinge t Ol Schoultje in eigendom. Enige jaren later werd het een rijksmonument.

Architect: J. F. B. Tilbusscher

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer