Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij Framaheerd

Architectuur
toon vergroting Boerderij Framaheerd
toon vergroting Boerderij Framaheerd
toon vergroting Boerderij Framaheerd

Boerderij Framaheerd, Huizingerweg 2

Boerderij Framaheerd, gebouwd in 1875 staat aan de Huizingerweg tussen Huizinge en Middelstum. De boerderij is een rijksmonument.

De Framaheerd is een grote Oldambster boerderij van het Hoogelandster type. In feite is deze boerderij ontstaan uit drie verdwenen boerderijen, die in het begin van de 19de eeuw door Reint Sjabbes Bos en Anna Klein samengevoegd zijn tot de huidige boerderij. Hun graven vinden we op het kerkhof in Huizinge.
De gebouwen werden in 1875 verplaatst naar de tegenwoordige plaats. Ze stonden eerst aan de vroegere kleiweg, die de verbinding vormde tussen Middelstum en Garsthuizen. De Framaheerd herinnert aan de vroegere Fraamborg- in de 17de eeuw bewoond door de meest aanzienlijke hoofdelingen van de Ommelanden- die in 1739 werd verkocht om te worden afgebroken. Alleen het schathuis bleef staan. Deze vormde waarschijnlijk het begin van de heerd, in 1745 bestaande uit hoven, singels en het oude appelhof, met 34 grazen land. In het derde kwart van de 19de eeuw is het borgterrein ge√ęgaliseerd.

In de symmetrisch ingedeelde voorgevel is de ingang in een ondiep portaal in het midden gelegen met daarboven een balkon. Alle vensters hebben een stuc omlijsten met kuifstukken. De vensters op de verdieping hebben dezefde afmeting als op de begane grond wat duidt op een woonfunctie. De boerderij heeft forse gootlijsten boven de afgeknotte voorgevel en de zijgevels. Op het dak schoorstenen met prachtige rookkappen.
Via de landweg links van de boerderij zijn de schuren te bereiken. Het betreft hier twee forse schuren met in de achtergevel een hoge inrijpoort en een aantal andere ingangen.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer