Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Diaconiewoning

Architectuur
toon vergroting Diaconiewoning
toon vergroting Diaconiewoning
toon vergroting Diaconiewoning

Diaconiewoningen Marialaan 2, Huizinge

Aan de Marialaan staat een in 1835 gebouwd complex van vier (hervormde) diaconiewoningen (gasthuis), die blijkens een gevelsteen werden opgericht voor arme weduwen en wezen.
In veel Groninger dorpen treffen we dit soort panden aan die vroeger bestemd waren voor “arme luiden”. Het gaat dan om zieke, weduwen, wezen en oude lieden, zoals de bejaarden toen werden genoemd. Soms zijn deze woningen door de kerk gesticht, maar ook vaak door rijke dames of heren die iets goeds voor de maatschappij wilden doen maar ook, gezien de teksten op sommige gevelstenen, hun naam wilden laten voortleven.
Het rijksmonument bestaat uit een rijtje van vier eenlaags woningen onder een langgerekt zadeldak tussen topgevels. Het pand staat met de zijgevel naar de weg gekeerd. In de lange symmetrisch ingedeelde gevel aan de rechterkant had iedere woning een eenvoudig gelijkvormige ingang met twee vensters. Er zijn twee gemetselde schoorstenen op de hoeken van het pand. Oorspronkelijk zat er ook een op het midden van het dak, maar die is verdwenen. De dakgoot rust op 11 gootklampen.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer