Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Algemene begraafplaats toegangshek Huizinge

Architectuur
toon vergroting Algemene begraafplaats toegangshek Huizinge
toon vergroting Algemene begraafplaats toegangshek Huizinge
toon vergroting Algemene begraafplaats toegangshek Huizinge

Algemene begraafplaats, toegangshek, E.L. Ubbensweg 4
In 1916 kreeg Huizinge even buiten het dorp een nieuwe begraafplaats, aangelegd in opdracht van de kerkvoogden van de Nederlands hervormde kerk. Zowel het toegangshek als het baarhuisje en de begraafplaats zelf zijn een rijksmonument. Het geheel is ontworpen in een Overgangsstijl door architect P. Tilbusscher uit Middelstum.
Het toegangshek bestaat uit twee gepleisterde hoofdpijlers en een beweegbaar hek met zijstukken. De pijlers worden bekroond door een kapiteel met aan iedere zijde een gebogen fronton. Op de pijlers staat het bouwjaar vermeld. Het draaihek is vermoedelijk een kopie van het origineel.
De begraafplaats is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een kleine dorpsbegraafplaats uit 1916, vanwege de kenmerkende aanleg met omgrachting, haag en bomenrij, vanwege de redelijke mate van gaafheid, vanwege de functionele relatie met de beide andere onderdelen en vanwege de markante ligging in het open veld, bij de entree van het dorp.

Architect: P. Tilbusscher

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer