Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Molen De Hoop

Architectuur
toon vergroting Molen De Hoop
toon vergroting Molen De Hoop
toon vergroting Molen De Hoop

Molen De Hoop, bij Smydingheweg 44
De koren- en pelmolen De Hoop is een rijksmonument. De molen werd in 1839 gebouwd nadat zijn voorganger, een spinnenkopmolen met stelling was omgewaaid. De molen werd gebouwd door het molenmakersbedrijf Wed. H. Hoving en J.H. Hoving. Het is een achtkante bovenkruier met bakstenen onderbouw. De molen heeft twee zeilroeden en een vlucht van 21,70 meter. De molen is tot de dood van de laatste beroepsmolenaar in 1970 in bedrijf geweest.
In de jaren 1972/74 liet de toenmalige eigenaar P.F. de Vries Robbé de molen geheel restaureren, waarbij de gehele onderbouw opnieuw werd opgemetseld. Sinds deze omvangrijke restauratie wordt de molen regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld. Na een brand in 1995 is de molen wederom volledig gerestaureerd. De huidige vrijwillig molenaar D.F. Wijchgel is tevens instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en geeft les aan aankomende molenaars.
De molen vormt een gaaf complex met een ernaast gelegen schuur en de Smydingheheerd, een kop-hals-rompboerderij uit 1742 met een gevelsteen uit 1835.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer