Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Molen Meervogel

Architectuur
toon vergroting Molen Meervogel
toon vergroting Molen Meervogel
toon vergroting Molen Meervogel

Molen Meervogel, Hoeksmeersterweg 10, Garrelsweer
De watermolen Meervogel, gelegen ten zuidoosten van Garrelsweer in de buurtschap Hoeksmeer is een rijksmonument.
De aan de Oude Wijmers gesitueerde molen werd in 1801 gebouwd ter bemaling van de Noorder Hoeksmeersterpolder. De molen is een met riet gedekte, achtkante bovenkruier op veldmuren, voorzien van een vijzel. De roeden hebben een vlucht van 20 m. en zijn zelfzwichtend met stroomlijnneus waarin remkleppen. In 1966 kreeg de Meervogel een grote herstelbeurt en in 1996 werd de molen opgeleverd na een grote restauratie. De molen wordt beheerd door vrijwilligers en kan in noodsituaties ingezet worden voor extra bemaling.
De molen staat in het vrij jonge natuurgebied Hoeksmeer, dat van oorsprong een landbouwfunctie had. Bij de laatste ruilverkaveling is het door de provincie aangewezen als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. In 2002 heeft Natuurmonumenten het ca. 130 hectare gebied verworven, met het doel de reeds bestaande functie, namelijk die van broedgebied voor weidevogels, te versterken.
De molen was jarenlang eigendom van de Molenstichting Fivelingo, de huidige eigenaar is Stichting De Groninger Poldermolens.

Kenmerken

  • Locatie: Hoeksmeersterweg 10
  • Plaats: Garrelsweer
  • Bouwjaar: 1801
  • Gebouwtype: Molen

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer