Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Tijdtafel

Kunst
toon vergroting Tijdtafel
toon vergroting Tijdtafel
toon vergroting Tijdtafel

Tijdtafel, Garrelsweer
Al in 1979 onderzocht de toenmalige Commissie Dorpsvernieuwing Garrelsweer samen met de gemeente Loppersum de mogelijkheden om te komen tot een kunstwerk met betrekking tot de historie van Garrelsweer.
Kunstenaar Ina de Boer gevraagd hiervoor een ontwerp te maken. Ze maakte destijds deel uit van het kunstenaarscollectief Voko Lichen in Weiwerd. Het eerste ontwerp van 1983 was erg uitgebreid met zelfs beplantingsadviezen voor de omgeving. Het latere, uitgevoerde ontwerp van april 1984 was veel eenvoudiger. Als locatie werd gekozen voor het grasveldje bij de voormalige Christelijke Basisschool De Klimop (nu Landgoed Schoolland). Op 31 mei 1985 werd het beeld onthuld.

Het houten beeld op een bakstenen sokkel symboliseert het verleden, het heden en de toekomst.
De onderste afbeelding gaat over het muntrecht. Op 25 april 1057 wordt aan Gerleviswert (Garrelsweer) markt- tol- en muntrecht verleend door Koning Hendrik IV. De middelste afbeelding stelt een kanon voor als verwijzing naar de 80 jarige oorlog. Volgens de kronieken van Johan Rengers van Ten Posten Abel Eppens van Eekwert, begon de 80 jarige oorlog niet in Heiligerlee maar met schermutselingen bij het Vismaar in Garrelsweer. Dit was op 21 mei 1568.
De bovenste afbeelding stelt de horizon voor. Een open horizon duidend op de toekomst.

Door: Ina de Boer

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer