Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Joods monument

Kunst
toon vergroting Joods monument
toon vergroting Joods monument
toon vergroting Joods monument

Joods monument, begin Trekweg, Garrelsweer

Het kunstwerk staat aan het begin van de Trekweg tegenover de gereformeerd vrijgemaakte kerk. Het kunstwerk is een monument ter nagedachtenis aan de joden welke zijn weggevoerd naar Westerbork en Auschwitz.

Filippus Salomon Cohen en zijn vrouw Mietje Gans hadden een slagerij aan de Stadsweg (nu nr 15) in Garrelsweer. Zoon Salomon werkte in het ouderlijk bedrijf en was postbode, dochter Kaatje –roepnaam Kitty – gaf na de kweekschool in Appingedam les aan de openbare lagere school van Garrelsweer, later in Pesse en door de maatregelen tegen de joden werd ze onderwijzeres op een joodse school in Amersfoort. Salomon ging met het eerste transport van Westerbork naar Auschwitz en werd daar 12 augustus 1942 vermoord. Zijn ouders werden een jaar later, op 20 maart 1943, in Sobibor om het leven gebracht. Kitty dook onder in Oosthuizen (Noord-Holland) waar ze, op een door de verzetsgroep Zijlema verstrekt vals persoonsbewijs en onder de naam Katharina Cleveringa, werkte in een café-restaurant. Na verraad werd ze op 21 januari 1944 opgepakt. Op 6 maart 1944 is zij in Auschwitz vergast.

Het monument bestaat uit een gemetselde plaat met daarop een gemetselde muur. Op de plaat is ook een gemetseld blok geplaatst. Deels in de muur bevestigd is een marmeren gedenkplaat aangebracht met daarop de namen van de afgevoerde joden. In een uitsparing van het gemetseld e blok is een marmeren stuk geplaatst met daarop de joodse symbolen ster en een kandelaar.

Kenmerken

  • Locatie: Rijksweg Begin Trekweg
  • Plaats: Garrelsweer
  • Jaar van realisatie: 1992
  • Materialen: Baksteen, Marmer
  • Afmetingen: plateau 200x100 cm, muur 150x10 cm, blok 50z50 cm

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer