Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Vaste brug bij Stadsweg 116

Architectuur
toon vergroting Vaste brug bij Stadsweg 116
toon vergroting Vaste brug bij Stadsweg 116
toon vergroting Vaste brug bij Stadsweg 116

Vaste brug bij Stadsweg 116, Garrelsweer
Daar waar de Oude Wijmers overgaat in het Damsterdiep ligt deze vaste brug van het balkbrugtype, dat gekenmerkt wordt door gebogen stalen liggers en landhoofden met wulfmuren en kubbestijlen. De Werkersbrug is gebouwd rondom 1930. De massief betonnen brug ligt aan de zuidkant van het Damsterdiep.
Het rijksmonument heeft een onderbouw van gewapende betonbalken en platen waarover het rijdek is gelegd. Het brugdek rust op betonnen landhoofden. Aan weerszijden zijn gepleisterde betonnen brugleuningen geplaatst waarin opengewerkte keperbogen die rusten op een naar voren springend basement.
De Werkersbrug is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: als voorbeeld van een vaste betonnen brug uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen, vanwege de bijzondere vormgeving en materiaalgebruik, vanwege de hoge mate van gaafheid, vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type brug in de provincie Groningen en vanwege de beeldbepalende ligging over de Oude Wijmers in het dorp Garrelsweer.

Kenmerken

  • Locatie: Stadsweg 116
  • Plaats: Garrelsweer
  • Bouwjaar: ca. 1930
  • Gebouwtype: brug

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer