Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Boerderij Randelweer

Architectuur
toon vergroting Boerderij Randelweer
toon vergroting Boerderij Randelweer
toon vergroting Boerderij Randelweer

Boerderij Randelweer, Hogeweg 8
Deze grote kop-hals-rompboerderij is een rijksmonument en ligt aan de rand van Eenum, prachtig gelegen aan de weg naar Wirdum.
Het fraaie pand met bijschuur en stookhok stamt uit 1854. Het imposante dwarsgeplaatste voorhuis is in 1926 herbouwd. Het voorhuis dat geheel onderkelderd is heeft een lage verdieping (zaadzolder) en is gedekt door een schilddak met hoekschoorstenen. Daaronder een eenvoudig geprofileerde omlopende gootlijst. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel bevindt zich de entree met een houten paneeldeur omgeven door een monumentale klassieke omlijsting. Voor de ingang een hardstenen stoep met treden. Aan weerszijden van de ingang zien we de letters S.S.S. en M.H. en het jaartal 1926, dat duidt op de het jaar dat het voorhuis werd gebouwd.
De voorgevel en de beide zijgevels hebben kelder-, schuif- en zaadzoldervensters. In de achtergevel hoge (niet originele) inrijdeuren en twee dubbele opgeklampte schuurdeuren met zesruits bovenlicht. Aan de rechterzijde is een bakhuisje onder een zadeldak tussen twee topgevels aangebouwd en aan de linkerzijde een bijschuur onder een rieten wolfdak met decoratief houten uilenbord. Uilenborden danken hun naam aan de uilen die vroeger door de ventilatieopening van het bord naar binnen vlogen. Wordt in Friesland dit driehoekige vlak geflankeerd door twee zwanen, in Groningen raakten het paard en allerlei S-vormige decoraties in zwang. Vanaf 1870 kregen de uilenborden vaak een strakkere vormgeving.

Kenmerken
Locatie: Eenum-Hogeweg 8
Plaats: Eenum
Bouwjaar: 1854, 1926
Gebouwtype: boerderij

Kenmerken

  • Locatie: Hogeweg 8
  • Plaats: Eenum
  • Bouwjaar: 1854/1926
  • Gebouwtype: boerderij

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer