Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Stilstaan

Kunst
toon vergroting Stilstaan
toon vergroting Stilstaan
toon vergroting Stilstaan

Stilstaan

Dit kunstwerk bestaande uit twee koffers, is van de hand van Elex Kappen. De koffers staan symbool voor het definitieve en gedwongen vertrek van de Joodse inwoners van de regio Delfzijl op woensdag 11maart 1942. Stilstaan is een aanvulling op het monument Licht der Zee dat in 2020 voor de voormalige synagoge aan de Singel in Delfzijl is geplaatst, eveneens een ontwerp van Elex Kappen.

Het monument bestaat uit twee eenvoudige, strak gestileerde koffers van verschillende grootte, uitgevoerd in cortenstaal. Koffers gevuld met een fractie aan persoonlijke privébezittingen die men nog kon meenemen op reis naar een weerzinwekkende en mensonterende eindbestemming.
De grootste koffer is aan één kant voorzien van een opengewerkte nieuwe tekst die verwijst naar het gedwongen vertrek van de Joodse Delfzijlsters. Aan de andere zijde zijn symbolisch de trouwringen aangebracht van het Joodse echtpaar Salomon Hoogstraal & Ester Kampion.
De kleinste koffer is gevuld met de stenen van het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde, dat vorig jaar - in het kader van de herdenking van 75 jaar Vrijheid in Groningen - in de stationshal in Delfzijl stond. De (voormalige) gemeente Delfzijl vond dat de stenen een blijvende status in de openbare ruimte verdienden. Bepaalde contouren van de koffer zijn opengewerkt, waardoor de stenen duidelijk zichtbaar zijn.

Kenmerken

  • Locatie: Johan van Den Kornputplein
  • Plaats: Delfzijl
  • Jaar van realisatie: 2021
  • Materialen: Cortènstaal

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer