Appingedam Delfzijl Eemsmond presenteren

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Kunstbank Cleveringaplein

Kunst
toon vergroting Kunstbank Cleveringaplein
toon vergroting Kunstbank Cleveringaplein
toon vergroting Kunstbank Cleveringaplein

Kunstbank

Deze kunstbank van de hand van kunstenaar Olav Slingerland, werd in 2018 geplaatst op het R.P. Cleveringaplein in Appingedam.
De gemeente had de wens om kunst op het Cleveringaplein toe te voegen, niet alleen ter verfraaiing van het nieuw ingerichte plein maar ook om de functionele relatie tussen de verschillende bewegingsrichtingen en deelgebieden te markeren en de relatie met het water te versterken. Deze vertrekpunten werden vertaald in uitgangspunten voor de opdracht aan industrieel ontwerper Olav Slingerland (1969).
In het inrichtingsplan voor het plein was van origine een bank rondom de boom naast het Huis Blankestein opgenomen. Besloten werd deze in vorm aan te passen waardoor bank en kunstwerk werden geïntegreerd.
Slingerland die zijn opleiding volgde aan de Design Academy te Eindhoven en gespecialiseerd is in het gieten van keramiek, ontwierp een vrolijke kunstzinnige bank aan de westzijde van de boom. Passend bij de omgeving koos hij voor een ontwerp van keramische boombladeren die als zitting dienen. Het metselwerk van de boombak werd - passend bij de nieuwe herinrichting van het plein - geheel vernieuwd: sloop, fundering, metselwerk en straatwerk. In het ontwerp zijn twee keramische zitvlakken binnen de randen van het boomplantsoen verwerkt en een groter zitelement dat daar los is bijgeplaatst waardoor er een zit- en ontmoetingsplek ontstaat. Hier kan men na een wandeling even tot rust komen en waar bezoekers van de bibliotheek ook een boek op zouden kunnen lezen. Een bank waar kinderen op kunnen spelen, een plek van reuring, zo gesitueerd dat het een blikvanger is op het R.P. Cleveringaplein.

Kenmerken
Door: Olav Slingerland

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeentes:

logo logo logo

Met dank aan:

logo logo logo logo

Colofon | Proclaimer