Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Aanplakzuil Cleveringaplein

Kunst
toon vergroting Aanplakzuil Cleveringaplein
toon vergroting Aanplakzuil Cleveringaplein
toon vergroting Aanplakzuil Cleveringaplein

‘Afscheidskunstwerk’, Cleveringaplein Appingedam
Dit kunstwerk staat sinds december 2020 aan de rand van het Professor R.P. Cleveringaplein en is ontworpen door Siebe Kuipers van Digitaal Bureau Pentapark.
Het kunstwerk is geïnspireerd op de rijksmonumentale reclamezuil aan de Koningstraat. Het historische en maatschappelijke verhaal van Appingedam staat er in honderden gebakken tegels op afgebeeld. De geschiedeniszuil is een blijvende herinnering aan de zelfstandige gemeente Appingedam. De gemeente ging 1 januari 2021 samen met buurgemeenten Delfzijl en Loppersum op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.
Een brede commissie met daarin onder meer gemeenteraadsleden, leden van het college van B en W, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers uit verschillende geledingen van Appingedam bogen zich over een passend afscheid in de vorm van een blijvende herinnering aan de gemeente Appingedam. Op initiatief van de afscheidscommissie maakte vormgever Siebe Kuipers een ontwerp voor de geschiedeniszuil. De onderwerpen op de zuil zijn aangeleverd door mensen met historische kennis van Appingedam en inwoners van Appingedam. Het gaat hier niet alleen om een correcte historische verhaallijn van Appingedam, maar vooral om de highlights uit de geschiedenis die betekenisvol zijn geweest voor de geschiedenis van de Damsters.
Bij de uitvoering werd gekozen voor het gebruik van tegeltjes Delfts Blauw, in rode uitvoering, als referentie en knipoog naar de beroemde hangende keukens. De tegels geven het object een waardevol en duurzaam karakter. Alle tegeltjes tezamen vormen de totale voorstelling, het verhaal van Appingedam en haar inwoners als blijvend aandenken aan de gemeente Appingedam.
Wethouder Annalies Usmany- Dallinga onthulde op 19 december 2020 het ‘afscheidskunstwerk’. Ze deed dat in het bijzijn van schrijver en oud-journalist bij NOS Nieuws, Pauline Broekema. Zij schreef het essay ‘Appingedam…hier ben ik thuis’, dat alle inwoners van Appingedam thuisbezorgd kregen. Het essay is het verhaal bij het kunstwerk. Pauline Broekema beschrijft in dit essay haar tochten door de stad en gesprekken met talloze Damsters. Ze noteerde herinneringen uit het verleden en heden en combineerde dit met eigen observaties en kennis van Appingedam.

Kenmerken
Door: Siebe Kuipers/Pentapark

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:



Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer