Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Dijkgedichtenbank Spijksterpompen

Kunst
toon vergroting Dijkgedichtenbank Spijksterpompen
toon vergroting Dijkgedichtenbank Spijksterpompen
toon vergroting Dijkgedichtenbank Spijksterpompen

Dijkgedichtenbanken

Vanaf donderdag 19 december 2019 is de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl officieel ‘dijk veilig’ en aardbevingsbestendig. De twaalf kilometer lange zeedijk is de eerste in ons land die volgens de nieuwste veiligheidsnormen én met aardbevingsmaatregelen is versterkt. Speciaal voor deze dijk ontwierp de Groninger kunstenaar Merijn Vrij in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest een familie van dijkbanken.
Het ontwerp van de bank symboliseert de balans tussen land en water: het precaire evenwicht tussen de stijging van de zeewaterspiegel en het land achter de dijken. Door bij alle banken de zitting anders te plaatsen zijn alle banken uniek. De zitting is in of uit evenwicht geplaatst en door de onderliggende fundering is het mogelijk om op elke plek van de bank te zitten.
Vijf van de banken hebben een hogere leuning met een gedicht op de achterzijde. Waterschap Noorderzijlvest vroeg vijf Groninger dichters een speciaal dijkgedicht te schrijven, geïnspireerd op verhalen uit het achterland van de dijk. Middels een jury (bestaande uit Anneke Dijkstra, jeugdbestuurder Sanne Koning en loco dijkgraaf van het waterschap Eisse Luitjens) werden de dijkdichters gekozen: Aly Freije, Lilian Zielstra, Famke Gussenhoven (kinderdichter van Groningen in 2018), Rik Andreae en stadsdichter van Groningen Renée Luth.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), de samenwerkingspartners en leerlingen van basisschool Karrepad uit Groningen onthulden op 19 december 2019 samen de eerste gedichtenbank op de dijk met een gedicht van Renée Luth. De overige gedichtenbanken werden in verband met de coronamaatregelen, in de loop van 2020 geplaatst: bij Nansum (Lilian Zielstra), bij Nieuwstad (Rik Andreae), bij Spijksterpompen (Aly Freije) en bij het strandje van Bierum (Famke Gussenhoven).

Bron: www.merijnvrij.nl/dijkbanken

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer