Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken De Nieuwe Landpoort

Kunst
toon vergroting De Nieuwe Landpoort
toon vergroting De Nieuwe Landpoort
toon vergroting De Nieuwe Landpoort

De Nieuwe Landpoort

Op het heringerichte stationsgebied in Delfzijl is een Japanse tuin aangelegd met daarin een Haiku. Deze haiku – een typisch Japanse kunstuiting in de vorm van een drieregelig gedicht – is verwerkt in het kunstwerk van Hans Nipshagen: De Nieuwe Landpoort. Tijdens de opening van het heringerichte stationsgebied in 2019 werd ook de plaatsing van De Nieuwe Landpoort gevierd. De haiku werd in het Japans en in het Nederland voorgedragen.

Delfzijl heeft via de stichting Shunan City Delfzijl al 25 jaar een uitwisselingsprogramma met de Japanse stad Shunan City. Elke zomer ontmoeten jongeren uit beide steden elkaar, het ene jaar logeren twaalf jongeren uit Delfzijl in Shunan City bij gastgezinnen, het andere jaar vindt de uitwisseling in Delfzijl plaats. De gemeente Delfzijl ondersteunt dit initiatief. Met het kunstwerk is de stedenband ook in het straatbeeld zichtbaar gemaakt. De openstaande deur symboliseert de gastvrijheid die zo kenmerkend is voor Shunan City.

Shunan City schreef een wedstrijd uit die resulteerde in een haiku van dichteres Kyoko Fujii:
Yuko no
Iro saki tsugu ya
Churippu

De haiku is door Ryoko Merison-Nakazawa vertaald in het Nederlands:
Kleuren van vriendschap
komen jaar op jaar tot bloei
tulpen in Shunan

Elk jaar planten schoolkinderen in Shunan tulpen als uiting van vriendschap tussen Shunan City en Delfzijl.

Met het drieregelige gedicht vroeg de gemeente Delfzijl een aantal kunstenaars een schetsontwerp te maken. Als voorwaarden werden onder andere gesteld dat de kunstenaar ervaring moest hebben met het verwerken van tekst in de openbare ruimte en in de provincie Groningen moest wonen. Een groep bestaande uit vertegenwoordigers van inwoners en ondernemers van het centrum van Delfzijl koos samen met de stichting Shunan City en de gemeente voor het ontwerp van beeldhouwer Hans Nipshagen uit Borgsweer.

Bron: www.eemskrant.nl

Kenmerken
Door: Hans Nipshagen
Locatie: Delfzijl-stationsgebied Delfzijl

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer