Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Maigret, boek en beeld

Kunst
toon vergroting Maigret, boek en beeld
toon vergroting Maigret, boek en beeld
toon vergroting Maigret, boek en beeld

Maigret, boek en beeld, Landstraat Delfzijl

Aan de noordzijde van de parkeerplaats voor het gemeentehuis bij de ingang van de Landstraat staat op een paal een opengeslagen boek. Op de bladzijden van het boek staat George Simenon en Maigret in Delfzijl. Samen met het beeld van Maigret, dat op de hoek Rijksweg-Ringenum in het plantsoen staat, vormen ze een aandenken aan het boek van Simenon Un Crime en Hollande, dat in Delfzijl speelt.

In 1929 verbleef de Franstalige Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989) enige tijd in Delfzijl, terwijl zijn kotter Ostrogoth gerepareerd werd. Tijdens zijn verblijf schreef hij zijn eerste Maigret-romans, waaronder Un Crime En Hollande. In 1966 schonk uitgever Bruna een bronzen beeld van de Maigret-figuur aan de gemeente Delfzijl, ter gelegenheid van het duizendste Zwarte Beertje. Dit beeldje bevindt zich aan het Damsterdiep, nabij de plek waar Georges Simenon zijn eerste Maigret-roman schreef.
Op de linker pagina van het opengeslagen boek staat een fragment uit Un Crime en Hollande, dat ook bij het beeld staat. Op de rechterpagina een plattegrondje van Delfzijl met de locatie van het beeld, een foto met cv van Simenon. Het tableau werd op 26 mei 1990 aangeboden aan de Gemeente Delfzijl door de Handelsvereniging Centrum ter gelegenheid van de MaigretWeek 1990.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer