Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Joods monument

Kunst
toon vergroting Joods monument
toon vergroting Joods monument
toon vergroting Joods monument

Joods monument
Het monument ‘Licht der Zee’ staat voor de voormalige Synagoge aan de Singel in Delfzijl. Op 11 maart 2020 werd het monument onthuld want op die dag was het precies 78 jaar geleden dat het gedwongen vertrek van vrijwel de hele Joodse gemeenschap (ruim 130 mensen) van Delfzijl plaatsvond. Ze werden op de trein gezet naar concentratiekampen in Polen.
Elex Kappen is de ontwerper van het monument. Het monument bestaat uit vijf zwerfkeien, die oorspronkelijk op de dijk bij Delfzijl lagen. Het is een uitvergroting van de Joodse traditie om bij begrafenissen een steentje te leggen. Op één van de stenen staat een menora, een zevenarmige kandelaar dat het symbool is van het Jodendom. Aan de voorkant een muur met op een stalen plaat de namen van alle 126 Joodse slachtoffers uit Delfzijl. De namen zijn niet op alfabetische volgorde gerangschikt maar per gezin. Als familie, als medeburgers van Delfzijl.
De Werkgroep 4 mei Delfzijl centrum – waar Kappen ook lid van is- nam in samenwerking met de Joodse stichting Beth Ha-Knesseth het initiatief voor het monument. Dankzij de financiële bijdrage van inwoners en ondernemers is het monument gerealiseerd. Het Theda Mansholt College heeft het monument geadopteerd waarmee het verhaal levend wordt gehouden voor toekomstige generaties.

Kenmerken
Door: Elex Kappen

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer