Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Visserijmonument

Kunst
toon vergroting Visserijmonument
toon vergroting Visserijmonument
toon vergroting Visserijmonument

Visserijmonument, bij de brug Termunterzijl

Kunstenaar Hans Nipshagen uit Borgsweer is de ontwerper van het monument ter nagedachtenis aan verdronken vissers uit Termunterzijl. Het monument werd in 2016 onthuld.

Met de onthulling is een wens van vissers zelf in vervulling gegaan. Termunterzijl is nauw verbonden met de visserij. Het dorp was in de vorige eeuw de thuishaven van een grote vissersvloot. Iedere inwoner had destijds wel een relatie met het vissersbedrijf, als visser, als scheepsbevoorrader, of als thuispeller van garnalen. Maar de visserij verdween en de ligplaatsen van de kotters werden overgenomen door de pleziervaart. In die tijd ontstond de wens om omgekomen vissers in de vorm van een monument te gedenken. De Stichting Visserijmuseum Termunterzijl ging daarmee aan slag. Voor de realisatie werd financiële steun gevonden bij het Waddenfonds en sponsors.

Het grote object van cortenstaal is een 7 meter hoog kruis met een visnet met zeven gebedsrollen. Van zeven boten is bekend dat die met bemanning en al zijn vergaan. De kunstenaar liet zich inspireren door de vormen van vissersboot TM 5 van de gebroeders Wezeman en een zevenarmige kandelaar (als symbool van licht en van de ziel van de mens). De rollen met de namen van de boten en de overleden vissers draaien in de wind.
Op het monument staan veertien namen. Bijzonder is dat ook vier Duitse bemanningsleden van de reddingboot Adolf Bermpohl worden genoemd. Hun schip verging op 23 februari 1967 met aan boord de zojuist geredde driekoppige bemanning van kotter TM1. Deze was boven Helgoland vergaan in de zwaarste storm die ooit op de Noordzee is gemeten. Er werd windracht 15 bereikt. Alle zeven mannen aan boord kwamen om. Machinefabriek Bosker uit het dorp zette het ontwerp in elkaar.

Het kunstwerk is het verbindingsstuk tussen het historische hart van het dorp en de Kleine Polder. In de polder ontplooit de stichting Visserijmuseum in samenwerking met het Groninger Landschap en Stichting Geïntegreerde Visserij, toeristische activiteiten ontplooien. In 2020 kreeg het kunstwerk een informatiebord en is langs het kunstwerk een wandelpad aangelegd.

Bron: Dagblad van het Noorden

Kenmerken
Door: Hans Nipshagen
Locatie: Termunten

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer