Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Oorlogsmonument

Kunst
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument

Monument op de dijk bij Uithuizermeeden

Op 20 augustus 1940 vindt een boer achter de dijk bij Uithuizen het lichaam van Bill Pryor. Hij is de piloot van een bommenwerper van de Royal Air Force die op de terugweg naar Engeland door motorpech in zee belandt. De zes bemanningsleden overleven het niet. Tot voorbij de kust van Delfzijl werden de lichamen gevonden.

Op initiatief van Marjo Stevelmans uit Uithuizen staat sinds 20 augustus 2015 een monument op de dijk bij Uithuizermeeden, waar het lichaam van Bill Pryor is aangespoeld.
Stevelmans deed onderzoek naar de toedracht van het verhaal van de oorlogsvliegers. Ze begon daarmee toen ze in 2011 het oorlogsgraf van Pryor in Uithuizen bezocht.
In 2015 op 20 augustus – de dag waarop het lichaam van Bill is gevonden – werden alle zes bemanningsleden herdacht. Dit gebeurde in het bijzijn van familieleden uit Canada en Engeland, betrokken organisaties zoals de Royal Air Force en vertegenwoordigers van de Britse Ambassade uit Den Haag en mensen uit de omgeving.
Tijdens de ceremonie werd het oorlogsmonument onthuld. De herinneringsplaquette is geschonken door de Royal Air Force. De gemeente Eemsmond heeft er een monument rond gebouwd: zes basaltstenen, symbolisch voor even zoveel levens. Daarbij een informatiebord waarop het verhaal van deze bemanningsleden te lezen is.

Een samenvatting van het verhaal van de omgekomen bemanningsleden is te vinden op www.eemsmond.nl/oorlogsveteranen

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer