Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken De vijf kussen

Kunst
toon vergroting De vijf kussen
toon vergroting De vijf kussen
toon vergroting De vijf kussen

Om een verbinding te maken tussen de historische binnenstad van Appingedam en het nieuwe stadsdeel Overdiep, verstrekten VOF Overdiep en de gemeente Appingedam gezamenlijk een kunstopdracht met als thema verbinding. Beeldhouwer Natasja Bennink gaf uitvoering aan deze opdracht onder de noemer De 5 kussen van Appingedam.
De verbinding heeft voor Natasja Bennink een diepere betekenis. Naast het verbinden van oude en nieuwe stadsdelen, betekent zoenen voor Bennink letterlijk verbinding. Voor de bronzen beelden stonden vijf zoenende Damster stellen oplopend in leeftijd, model. Een dwarsdoorsnede van de Damsters, bijvoorkeur met een mooi liefdesverhaal.
De 5 kussen van Appingedam bestaat uit tien zoenende hoofden waarvan er steeds twee op een sokkel geplaatst zijn. De leeftijd van de verliefde stellen loopt op van jong naar oud. De ‘route’ begint in Overdiep, met tweezoenende peuters. In het oude gedeelte bij de Nicolaïkerk zijn twee zoenende bejaarden te zien. Daar tussenin loopt de leeftijd op. De koppels nemen ons mee van oud naar nieuw en van nieuw naar oud.

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer