Gemeente Eemsdelta Logo dat naar de hoofdpagina leidt presenteert:

STAAT IN EEMSDELTA

Kunst en architectuur in Eemsdelta

vergroot

afdrukken Plaquette voor Benjamin Broekema

Kunst
toon vergroting Plaquette voor Benjamin Broekema
toon vergroting Plaquette voor Benjamin Broekema
toon vergroting Plaquette voor Benjamin Broekema

De plaquette voor Benjamin Broekema in Warffum is opgericht ter nagedachtenis aan deze joodse medeburger die in het Poolse concentratiekamp Auschwitz is omgebracht.

De plaquette is vervaardigd uit witte natuursteen met in zwart reliƫf een tekst.
De tekst op de plaquette luidt:

Benjamin Heiman Broekema
1904-1942
Grunneger schriever

Het monument bevindt zich aan de muur van het voormalige woonhuis van de familie Broekema aan de Oosterstraat in Warffum.

Benjamin Heiman Broekema (1904-1942) was een actieve, joodse socialist die groot was in zijn Groningse land. Een man die dacht, sprak en schreef in de taal van zijn geboortegrond. Broekema stond midden in het dorpsleven van het Groningse Warffum. Een typische verenigingsman, lid van de toneelclub, de fanfare, de voetbalvereniging en de plaatselijk afdeling van de VARA en de SDAP. Zijn opleiding was mager. Na zes klassen lagere school werd hij slager, zoals veel joden op het platteland. Maar in hem brandde het vuur van het schrijverschap. Zijn literaire ambitie mondde uit in een omvangrijke oeuvre: ruim veertig toneelstukken, tientallen korte verhalen, een dichtbundel en een streekroman. Bovendien schreef hij wekelijks voor de Gronings-Drentse editie van Het Volk, een uitgave van de Arbeiderspers.

Bron: www.4en5mei.nl

Kenmerken

Deze website wordt u aangeboden door de gemeente:Met dank aan:

logo logo

Colofon | Proclaimer